השפה הערבית  לאן….

המטרה של למידת השפה הערבית בתיכון לאפשר לתלמידים שלנו להכיר מקרוב את השפה כספרות ודקדוק מתוך עובדה, שזו היא שפת האם שלנו תוך  כדי עידוד התלמידים על קריאת טקסטים בערבית כגון שירה חיבור וסיפור ולפתוח בפניהם את היכולת להתבטאות ולהביע את תחושתם ומחשבותיהם בכתיבה ערבית ספרותית.

ערבית

שפת האם שלנו

ערבית (בערבית: اللغة العربية; תעתיק חופשי: א-לּוּעָ’ה אל-עַרַבִּייַה; תעתיק מדויק: אללע’ה אלערביה; להאזנה (מידע · עזרה)) היא שפה בענף הדרומי של השפות השמיות המערביות בתוך קבוצת השפות השמיות של משפחת השפות האפרו-אסיאתיות. ככזאת היא קרובה מאוד לעברית ולארמית, ששייכות לענף הצפוני של השפות השמיות המערביות. הערבית הספרותית (اللغة العربية الفصحى, “אללע’ה אלערביה אלפצחא”) משמשת בעיקר לכתיבה ולתקשורת בכל רחבי העולם הערבי, והיא בעלת תפקיד מפתח בחיי כל המוסלמים, שכן היא משמרת את שפת הקוראן, אשר נכתב בלהג הערבית של שבט קורייש. לצד הערבית הספרותית קיימת גם ערבית מדוברת (הנקראת בניבים המזרחיים: العامية, “אלעאמיה”, ובניבים המערביים: الدارجة, “אד-דארג’ה”), ולה ניבים (דיאלקטים) רבים, שמשמשים שפת אם לכ-180 מיליון בני אדם ברחבי אסיה ואפריקה (לדוגמה, ערבית לבנונית, מצרית, מרוקאית). הערבית היא שפה רשמית (לאו דווקא יחידה) כמעט בכל מדינות המזרח התיכון (כולל את ישראל אך להוציא את איראן ואת טורקיה) ובכל מדינות צפון אפריקה. כמו כן היא אחת מהשפות הרשמיות של ארגון האומות המאוחדות.

לערבית יש ממד דתי: לפי הנביא מוחמד, שפתו של האדם הראשון בגן-עדן הייתה ערבית, והיא נלקחה ממנו לאחר שחטא, אז הוא החל לדבר בסורית. רק כשהאדם חזר בתשובה, האל החזיר לו את ידיעת השפה הערבית.[1] כשפת הקוראן נחשבת לשון הקודש של דת האסלאם. לפי דת זו, אלוהים נתן את הקוראן לידי הנביא מוחמד במפורש בשפה הערבית. כל גרסה מתורגמת של הקוראן נחשבת משום כך נחותה בערכה. הערבית משמשת כשפת פולחן בדת המוסלמית, שעל פיה – כל מוסלמי נדרש לדעת את השפה.

לערבית יש גם ממד לאומי: השפה הערבית הספרותית הייתה מיסודות הפאן-ערביות ומיסודות הלאומיות הערבית אשר ראתה בדוברי הערבית במזרח התיכון אומה אחת בעלת שפה, תרבות, ומורשת היסטורית משותפת. עבד אלגני אלנאבלסי טוען כי הגדרת “ערבי” היא בעבר, בהווה ובעתיד מי שיכול לדבר ערבית באופן טבעי וללא קשיים, כשהניב אינו פוגע בהיותו ערבי.

 

خطة عمل سنويّة في موضوع اللّغة العربيّة للمرحلة الإعداديّة

مدرسة الإشراق التّوحيديّة – الإعداديّة

اللغة العربية هي ارثنا وماضينا ومستقبلنا

الأهداف التّدريسيّة لتعليم موضوع اللغة العربيّة في مجالاته المختلفة : قواعد، أدب، تعبير، فهم:

1 ) أن يُعزّز الطالب اللّغة العربيّة، ويُذوِّت أهميتها في داخله.

2 ) أن يكتسب الطالب معرفة لغويّة تساعده في فهم أساليب التعبير المختلفة، وفي تحسين تعبيره الشفوي والكتابي وقدرته على المناقشه، من خلال النّصوص المسموعة والمقروءة..

3 ) أن يُعزّز الطالب قدرته على القراءة الطّلقة .

4 ) أن يُنمّي الطالب قدرته على الاستنتاج وصياغة القواعد وتطبيقها .

5 ) أن يعرف الطالب المصطلحات الهامّة اللّازمة لدراسة النحو والصّرف .

6 ) أن يُحلّل الطالب وظائف الكلمات والجمل في السّيّاقات المختلفة.

7 ) أن يُنمّي الطالب ثروته اللّغويه من خلال المطالعة، مما يساعده على التقليل من استعمال العاميّة، وحثّه على استعمال الألفاظ الصحيحة والفصيحة .

8 ) أن يكتسب الطالب المُثل والقيّم العُليا، من خلال النًصوص الادبية المختارة .

9 ) أن يُراعي الطالب استعمال الإملاء السليم والتراكيب اللّغوية الصحيحة.

10 ) أن يعتاد الطالب على كتابة الخط الصحيح والواضح.

11 ) أن يتعرف الطالب على ألوان أدبية وأنواع نصوص مختلفة.

12 ) أن يجيد الطالب استعمال القواميس ومعاجم اللغة بالإضافة إلى استخراج المواد ومعاني الكلمات من الحاسوب .

13 ) أن يُراعي الطالب استعمال علامات التّرقيم، والروابط من أجل الحصول على نصّ متماسك .

14 ) أن يجيد الطالب تمييز الأساليب البلاغيّة المختلفة، واستعمالها في النّصّ .

 

***       التعليم سيكون وفق المنهج .

وسائل الايضاح بالإضافة إلى الكُتب، سيتم استعمال أوراق عمل وتمارين خارجية من تحضير الطاقم ،بالإضافة إلى الدروس المحوسبة.

ضمن الفعاليات التّربويّة الّني قام بها طاقم اللّغة العربيّة في المرحلة الثّانويّة العمل على تقوية المطالعة والتّعبير الانشائي، بناء خطّة تشمل مسابقة في اختيار أجمل وأفضل المواضيع الانشائيّة لطلّابنا.

كما وقمنا بإنشاء طاقم من طلّاب الثّانويّة الّذين يميلون للكتابة الأدبيّة ولديهم القدرات لذلك، فأخذنا على عاتقنا أن نواكب هؤلاء الطّلاب ونقوم وإيّاهم بالخطوات المطلوبة من أجل الوصول إلى إصدار أعمالهم الأدبيّة الخاصّة، وحاليًّا قمنا بإصدار كتاب لطالبة من الصّف الثّاني عش ونتمنّى خلال الفترة القريبة أن يزداد عدد الإصدارات في جميع المجالات.